Historia
Angelo Cetto lämnade det turbulenta Italien i början av 1920 talet tillsammans med en stor grupp av lantbrukare. De hade fått garantier från Mexiko att de var välkomna och att de skulle få mark att bruka i Jalisco området.
Tyvärr kunde de inte försörja sig på jordbruket och Angelo Cetto beslöt att bryta upp och försöka söka sig till någon annan del av Mexiko. Han hade hört att det fanns bättre möjligheter i norra delen av landet. Angelo tog tillfälliga jobb samtidigt som han hela tiden flyttade sig norr ut och 1926 hade han nått Tijuana där han ganska snart lyckades få tillstånd att öppna en butik där han sålde vin och sprit produkter.
Detta är under förbudstiden (perioden 1920-1933) då all tillverkning, import, export och försäljning av alkoholhaltiga drycker var förbjudet i USA och amerikanarna reste över gränsen till Mexiko för att köpa alkohol och festa. Affärerna gick som smort i Tijuana. Angelo beslöt att han skulle försöka sälja vin under eget namn ”Cetto Wines” och det är början till familjen Cettos framgångssaga. 1951 kom sonen Luis Agustin in i företaget och han har varit en mycket drivande kraft i utvecklingen av Vinicola L.A. Cetto. Idag äger man över 1 000 hektar mark och är Mexikos största vinproducent. Företaget drivs av den tredje generationen Cetto, Luis Alberto och snart är det dags för hans son att axla manteln.
L.A. Cetto exporterar sina produkter till ett 30 tal länder, USA, Canada, de flesta länder i Europa och även Asien och nu är det äntligen dags för oss i Skandinavien att få prova dessa goda viner!
Valle de Guadalupe
Valle de Guadalupe är i dag hjärtat av mexikansk vinindustri man har haft en mycket snabb tillväxt de senaste 20 åren och regionen står för 90 % av Mexikos vinproduktion. Området har gammal tradition för vinodling. I början av 1900 talet gav Mexiko asyl åt 100 ryska familjer som bosatte sig i dalen för att odla vete men de upptäckte snart att här fanns bra förutsättningar att tillverka vin som var mycket mer lönsamt.
Valle de Guadalupe är beläget ca 100 km söder om staden Tijuana i Mexikos nordvästra hörn och nära den populära turistorten Ensenada. Dalen är 25 km lång och går från Stillahavskusten i nordöstlig riktning mot Tecate. Druvorna odlas på 350-400 meters höjd. Jorden i dalgången är porös, sandig och på sluttningarna finner vi röd, brun lera och granitjord.
Klimatet är perfekt, varma somrar och svala vintrar med hög luftfuktighet. Man är beroende av Stillahavets kalla strömmar som håller ner temperaturen och blåser in svalkande vindar i dalgången.
Mexiko odlar inga lokala druvsorter utan koncentrar sig i första hand på det mest populära druvsorterna från Frankrike, Italien och Spanien.
Valle de Guadalupe och ”Ruta del Vino” har 200 000 besökande turister årligen. För något år sedan invigdes ett nytt vinmuseum ”Museo de la vid y el vino” där man kan följa utvecklingen i området.